Terug

Over het project

Van augustus 1938 tot mei 1945 werden in het concentratiekamp Mauthausen en de bijbehorende buitenkampen tenminste 90.000 mensen vermoord of ze stierven vlak na de bevrijding aan de gevolgen van hun detentie. De herdenking van deze doden is een van de belangrijkste opdrachten en verplichtingen van de gedenkplaats concentratiekamp-Mauthausen; bovendien is het ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid en een gemeenschappelijk doel. 

De gedenkplaats concentratiekamp-Mauthausen wil met het project "ruimte van namen" ("Digitaal herdenkingsboek") een digitaal monument oprichten voor de doden van het concentratiekamp Mauthausen en de bijbehorende buitenkampen. Dit project is onderdeel van het overkoepelende project "Herdenkingsboek voor de doden van het concentratiekamp Mauthausen en de bijbehorende buitenkampen”. Het volledige project behelst behalve deze website een in mei 2016 gepubliceerd boek en de "ruimte van namen" in de gedenkplaats concentratiekamp-Mauthausen die 2013 aan het publiek werd gepresenteerd. 

Het project werd gerealiseerd door de Verein für Gedenken und Geschichtsforschung in österreichischen KZ-Gedenkstätten [vereniging voor het herdenken ván en het doen van historisch onderzoek ín Oostenrijkse gedenkplaatsen van concentratiekampen] in samenwerking met de KZ-Gedenkstätte Mauthausen [gedenkplaats concentratiekamp-Mauthausen]. Het project werd ondersteund en gefinancierd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Nationalfonds der Republik Österreich für Opfer des Nationalsozialismus [Nationale Fonds van de republiek Oostenrijk voor slachtoffers van het Nationaalsocialisme] en door het Zukunftsfonds der Republik Österreich Toekomstfonds van de republiek Oostenrijk].

Het project is het voorlopige resultaat van een reeds jarenlang doorlopend onderzoek met als doel de namen en gegevens van de slachtoffers te achterhalen. Talrijke Oostenrijkse en internationale instellingen en personen waren bij dit bijzondere, internationale project betrokken: overlevenden en organisaties van overlevenden, wetenschappelijke instellingen en archieven, wetenschappers en familie van slachtoffers en de talrijke ambassades van de landen van herkomst van de slachtoffers. Op deze manier werd het mogelijk het merendeel van de namen (tot nu toe meer dan 82.000) in de meest waarschijnlijke spelling te reconstrueren. Dit ondanks het feit dat door de SS een groot aantal bronnen tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd.

De komende jaren blijft het voortdurend aanvullen en de vervollediging van de namenlijst een cruciale taak van de gedenkplaats en van dit project. Omdat wij een hiërarchievrije vorm van herinneren voorstaan, is onze inzet gericht op openheid, medewerking en samenwerking. Daarom biedt deze website de mogelijkheid om op een eenvoudige manier aanvullende informatie aan het archief van de gedenkplaats concentratiekamp-Mauthausen toe te voegen. 

Naast een zo volledig mogelijke registratie van de basisgegevens van ieder slachtoffer (voor- en achternaam, geboorte- en sterfdatum of plaats van overlijden) legt het project speciale nadruk op de (re-)personalisatie en individualisatie van herdenken. Het “biografieën-project” is daarom een belangrijk en integraal onderdeel van het digitale herdenkingsboek. Tot nu toe hebben wij 1.825 biografieën ontvangen van slachtoffers van het concentratiekamp Mauthausen en de bijbehorende buitenkampen. Deze zijn opgesteld door rond de 250 auteurs en instituties.

Om het aantal biografieën continu te kunnen uitbreiden hopen we op een zo groot mogelijke deelname en medewerking van bezoekers van deze website. We nodigen dus iedereen van harte uit om ons biografische gegevens, foto’s en andere informatie of materialen toe te sturen: gedenkbuch(at)mauthausen-memorial.org

An overview of the project’s history and its main sources is provided in the sample chapters of the Memorial Book’s print version. The full version is available on the publisher’s website