Zpět

O projektu

V koncentračním táboře (KT) Mauthausen a jeho pobočních táborech bylo od srpna 1938 do května 1945 zavražděno nebo zemřelo bezprostředně po osvobození na následky věznění přinejmenším 90.000 osob.  Udržovat vzpomínku na mrtvé je jedna ze zásadních povinností a poslání Památníku KT Mauthausen. Kromě toho je to ale také zodpovědnost vůči společnosti a společný požadavek.

Památník koncentračního tábora Mauthausen a jeho pobočných táborů chce projektem "Prostor jmen" ("Digitální pamětní kniha") postavit mrtvým KT Mauthausen a jeho pobočných táborů digitální pomník. Tento projekt je součástí celkového projektu "Pamětní kniha pro mrtvé KT Mauthausen a jeho pobožných táborů", který obsahuje kromě této webové stránky, v květnu 2016 tiskem vydanou edici a v květnu 2013 veřejnosti prezentovaný "Prostor jmen" v Památníku KT Mauthausen.

Projekt byl uskutečněn Spolkem paměti a historického výzkumu rakouských památníků KT ve spolupráci s Památníkem KT Mauthausen (mauthausen memorial). Podpořen a financován byl Spolkovým ministerstvem vnitra, Národním fondem Republiky Rakousko pro oběti nacismu a Fondem budoucnosti Republiky Rakousko.

Projekt završuje předběžné ukončení dlouholetého soustavného výzkumu s cílem rekonstruovat jména a údaje zemřelých. Na této mimořádné mezinárodní spolupráci se podílely četné rakouské a mezinárodní instituce a osoby - přeživší a organizace přeživších, vědecká zařízení a archivy, vědci a příbuzní obětí jakož i četná velvyslanectví jejich zemí původu. Tím bylo možné rekonstruovat velkou část jmen (dosud více než 82.000) v nejpravděpodobnějším znění - a to přesto, že příslušníky SS byly v posledních dnech války zničeny četné prameny.

Průběžné doplňování a dovršení seznamu jmen budou také v příštích letech stěžejním úkolem Památníku a tohoto projektu. Po této stránce počítáme ve smyslu nehierarchické vzpomínky na mrtvé nadále na otevřenost, spolupráci a kooperaci, a nabízíme na této webové stránce nekomplikovanou možnost, doručit archivu Památníku KT Mauthausen doplňující informace.

Kromě pokud možno kompletního zachycení základních údajů ke každé osobě (příjmení a křestní jméno(a), datum narození a úmrtí resp. místo narození a úmrtí) je obracen zřetel projektu také hlavně na (re-)personalizaci a individualizaci paměti. Proto je "Projekt biografií" důležitou a integrální součástí Digitální pamětní knihy. Dosud nám bylo zasláno celkem 1.825 biografií zemřelých v KT Mauthausen a jeho pobočných táborech, sepsaných téměř 250 autorkami a autory a institucemi.

 Aby počet biografií mohl být soustavně doplňován, doufáme také v pokud možno obsáhlou účast a pomoc návštěvnic a návštěvníků této webové stránky, které tímto srdečně prosíme o zaslání informací, podkladů, záběrů a dalších údajů: gedenkbuch(at)mauthausen-memorial.org

An overview of the project’s history and its main sources is provided in the sample chapters of the Memorial Book’s print version. The full version is available on the publisher’s website