Terug

Informatie over het gebruik

Via zoeken op naam is het mogelijk om ieder slachtoffer individueel te herdenken. Deze herdenking van het individu wordt echter verbonden met het besef van het collectieve lot van de duizenden doden. Het zoeken naar de namen van de individuele slachtoffers staat daarom voorop, maar wordt verbonden met een visualisatie van het grote aantal doden.

Als u zoeken op naam wilt gebruiken vult u dan de naam van een persoon volledig of gedeeltelijk in in het zoekveld op de startpagina

Als zoekresultaat worden de doden met de gezochte naam getoond. De spelling is afgestemd op de meer dan veertig talen van de landen van herkomst van de slachtoffers. Door op een naam te klikken worden de biografische basisgegevens (voor- en achternaam, geboortedatum, geboorteplaats, sterfdatum en plaats van overlijden) getoond.

De functie „positie in de ruimte” toont in een korte video de positie van de gevonden naam in de “ruimte van namen”, die in mei 2013 in de gedenkplaats concentratiekamp-Mauthausen aan het publiek werd gepresenteerd. Met een klik op printversie kan deze positie – samen met de basisgegevens van de gezochte persoon – uitgedraaid worden. Op deze manier wordt het makkelijker om een naam in de “ruimte van namen” van de gedenkplaats concentratiekamp-Mauthausen terug te vinden. Kon de gezochte naam pas na de opening van de “ruimte van namen” in de gedenkplaats concentratiekamp-Mauthausen worden gedocumenteerd, dan verwijst de video naar een naamloos zwart vlak dat, op een van de glazen platen in de “ruimte van namen”, fungeert als een symbolische lege ruimte voor de permanente onvolledigheid. 

Indien beschikbaar worden bij de biografie teksten over en foto’s van de gevonden persoon getoond. Tot nu toe werden door rond de 250 auteurs meer dan 1.800 biografieën ter beschikking gesteld.  

Via de aanvullende zoekmogelijkheid zoeken in alle woorden kunnen de biografieën op namen en trefwoord worden doorzocht. 

Ten behoeve van een doorlopende correctie en aanvulling van de gegevens en de biografieën kunnen alle bezoekers van het digitale herdenkingsboek – via “Informatie over persoon sturen” op de persoonspagina – aanvullende informatie over een persoon (data, biografische informatie, foto’s etc.) aan de redactie sturen. 

Als u informatie hebt over een persoon die nog niet in het digitale herdenkingsboek is opgenomen, vragen we u vriendelijk om ons deze informatie per e-Mail toe te sturen.